Smartest Main Logo τροφική δυσανεξία Contact Number site map
Discover Myself<a name=top></a>

Discover Myself

Η τροφική δυσανεξία είναι υπόθεση προσωπική

Αίτια δημιουργίας της τροφικής δυσανεξίας

Ποιες είναι οι ενδείξεις που δηλώνουν την ύπαρξη τροφικής δυσανεξίας;

LipAnalysis

MetAnalysis

Η τροφική δυσανεξία είναι υπόθεση προσωπική

Τι είναι η τροφική δυσανεξία;

Η κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες, ονομάζεται τροφική δυσανεξία.

Συνήθως, η τροφική δυσανεξία παρουσιάζεται ως μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε τροφές που χρησιμοποιεί.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαιτερότητα της νόσου. Από τη μια πλευρά, οποιαδήποτε τροφή μπορεί να μην είναι ανεκτή από τον οργανισμό, όσο «αθώα» και αν φαίνεται. Από την άλλη πλευρά, κεντρικό ρόλο κατέχει και η μοναδικότητα του κάθε οργανισμού, τόσο ως προς τις τροφές που δεν μπορεί να απορροφήσει, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει την τροφική δυσανεξία.

Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας έγινε έλεγχος σε κάθε ένα από τα μέλη 100 οικογενειών, για να διαπιστωθούν τυχόν ομοιότητες σε δυσανεξίες τροφίμων (με την προϋπόθεση ότι το φαγητό ήταν κοινό για όλα τα μέλη της κάθε οικογένειας). Τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ των μελών της κάθε οικογένειας.

Η τροφική δυσανεξία, δηλαδή, είναι μια αυστηρά προσωπική υπόθεση!

Όσον αφορά τα συμπτώματα, η ενόχληση που προκαλείται στον οργανισμό δεν εμφανίζεται αμέσως μετά τη λήψη της τροφής. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από μέρες ή και να μην υπάρχουν καθόλου εμφανή σημάδια (άτυπη ή ασυμπτωματική δυσανεξία).
Εάν, πάντως, εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα του οργανισμού και να μην έχουν σχέση με την ποσότητα της τροφής που καταναλώθηκε.

Πολύ απλά η τροφική δυσανεξία είναι μια συνεχής, καθημερινή δηλητηρίαση του οργανισμού.

Τι λένε τα στοιχεία;

Η Smartgroup πρωτοπορεί, ερευνά, συλλέγει, και αναλύει έρευνες και μελέτες σχετικά με την τροφική δυσανεξία.

Έτσι, λοιπόν, πρώτη η Smartgroup φέρνει στο φως της δημοσιότητας πρωτοποριακές έρευνες πολυάριθμων ερευνητικών φορέων, έγκριτων επιστημονικών οργανισμών και δημοσιογραφικών πηγών που αποδεικνύουν τη σημαντικότητα του προβλήματος.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους..
Το 40-50% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από τροφική δυσανεξία, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες της Βρετανικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας Το πιο απογοητευτικό όμως είναι, ότι το 85% από αυτούς δεν το γνωρίζει και ξοδεύει χρόνο, χρήματα και ψυχική αντοχή σε διάφορες μάταιες εξετάσεις και δίαιτες.
Το 70-90% του πληθυσμού των μεσογειακών χωρών πάσχει από τροφική δυσανεξία στη λακτόζη, σύμφωνα με τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC
Το 70% των ερωτηθέντων σε έρευνα δήλωσαν, ότι βελτίωσαν τη ζωή τους, αποφεύγοντας απλά, την κατανάλωση τροφών που τους προκαλούσαν δυσανεξία.

Επιστροφή

Αίτια δημιουργίας της τροφικής δυσανεξίας. Επιστροφή

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι : ο σύγχρονος και ‘’ανθυγιεινός’’ τρόπος ζωής.

H ‘’πρόοδος‘’ της τεχνολογίας.
Παλαιότερα, ο όρος φρούτα και λαχανικά εποχής είχε αντίκρισμα, αφού το καθετί καταναλώνονταν στην ώρα του φρέσκο και θρεπτικό. Σήμερα με την «πρόοδο» της τεχνολογίας είμαστε σε θέση - όπως και κάνουμε- να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (ντομάτα, κολοκυθάκια, φράουλες). Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι, να μη σταματάμε να καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά (μέσω κατάλληλων χημικών σκευασμάτων) και επομένως να συσσωρεύονται πολλές τοξίνες στον οργανισμό.

Το σύγχρονο Lifestyle
Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής (η γυναίκα πλέον είναι επαγγελματίας καριέρας, όπως και ο άνδρας), δεν υπάρχει χρόνος για τη σωστή παρασκευή του καθημερινού φαγητού. Έτσι, το σπιτικό πιάτο έχει δώσει τη θέση του σε λύσεις εύκολες και γρήγορες, όπως είναι τα προπαρασκευασμένα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το φαγητό από έξω, ή η εύκολη λύση του τηγανίσματος. Όλα τα παραπάνω, μας προσδίδουν μια τεράστια πρόσληψη συντηρητικών, ενισχυτικών γεύσης, πρόσθετων Ε και κακής ποιότητας λιπαρών οξέων στον οργανισμό.

Ο κορεσμός του οργανισμού
Άλλο ένα αποτέλεσμα της έλλειψης χρόνου, είναι η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών που αποτελούν την εύκολη λύση στο θέμα της διατροφής. Υπάρχει προτίμηση δηλαδή σε 5-6 συνταγές που παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα και καταναλώνονται συχνά και συνεχώς. Αυτό που προκαλείται, λοιπόν, είναι ο κορεσμός του οργανισμού στα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Ο κορεσμός προκαλείται, επίσης, και από τις απλές γαστρονομικές μας προτιμήσεις, ακόμα και αν αυτές αποτελούν στάση ζωής. Ένα άτομο, το οποίο είναι χορτοφάγος για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξει δυσανεξία σε τρόφιμα που καταναλώνει ευρέως (όσπρια, λαχανικά, φρούτα).

Η κληρονομικότητα
Και ασφαλώς ένα πολύ σημαντικό αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Η τροφική δυσανεξία που οφείλεται στην εκ γενετής έλλειψη ενζύμων είναι μη αναστρέψιμη. Τα ένζυμα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για τη διάσπαση των τροφών, άρα, εάν υπάρχει έλλειψη αυτών δεν πραγματοποιείται σωστά η θρέψη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το άτομο αν γνωρίζει σε ποια τρόφιμα έχει δυσανεξία μπορεί να τα αποφεύγει και έτσι να εξαλείψει εντελώς τα αρνητικά συμπτώματα.

Ψυχολογική δυσανεξία
Τέλος, όσο παράξενο και αν φαίνεται, τροφική δυσανεξία προκαλεί ακόμη και η όψη ή η όσφρηση ενός τροφίμου. Η περίπτωση αυτή περιγράφεται με τον όρο ψυχολογική δυσανεξία. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι στην όψη ή την όσφρηση της φέτας εμφανίζουν συμπτώματα όπως τάση για εμετό, πονοκέφαλο και άλλα.

Κατανάλωση τροφών που δεν είναι ανεκτές από τον οργανισμό.

Σε φυσιολογικές καταστάσεις, μετά την κατανάλωση του τροφίμου ξεκινάει η διαδικασία της πέψης, κατά την οποία το τρόφιμο διασπάται από τα γαστρικά ένζυμα και έπειτα περνάει στο λεπτό έντερο όπου και θα επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Όταν υπάρχει, όμως, τροφική δυσανεξία, το τρόφιμο δεν μπορεί να διασπαστεί σωστά για να απορροφηθούν τα θρεπτικά του συστατικά. Επομένως, τίθεται επιπλέον και θέμα μη σωστής θρέψης, ίσως και αβιταμίνωσης του οργανισμού Το αποτέλεσμα της μη σωστής διάσπασης των τροφίμων είναι η μεγάλη παραμονή τους στο έντερο και επομένως η δημιουργία δυσάρεστων και βλαβερών καταστάσεων, όπως είναι: ξινίλα και αίσθημα καψίματος στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, κυτταρίτιδα, δυσπεψία, πρηξίματα, γενική δυσφορία. Αφού, λοιπόν, το τρόφιμο που προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να διασπαστεί σωστά, ο οργανισμός το αφυδατώνει (απορροφάει δηλαδή το λίπος και τα υγρά του) και έπειτα το αποβάλλει σχεδόν αυτούσιο. Τώρα λοιπόν, μπαίνει και το θέμα της παχυσαρκίας, αφού από το τρόφιμο που καταναλώνεται το μοναδικό συστατικό που απορροφάται είναι το λίπος. Συνέπεια; Αύξηση του λιπώδους ιστού, παραμόρφωση του σώματος.

Επιστροφή

Ποιες είναι οι ενδείξεις που δηλώνουν την ύπαρξη τροφικής δυσανεξίας; Επιστροφή

 • Μειωμένη ενέργεια
 • Τάσεις υπογλυκαιμίας
 • Αδικαιολόγητα αυξημένο βάρος
 • Στομαχικά προβλήματα (δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσπεψία)
 • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
 • Απότομες εναλλαγές στη διάθεση
 • Πρήξιμο στα άκρα
 • Κεφαλαλγίες μη παθολογικής φύσεως
 • Διαταραχές ύπνου (αϋπνία - υπνηλία)
 • Κοιλιακή διάταση (τυμπανισμός)
 • Κακή κυκλοφορία των υγρών του σώματος (κυτταρίτιδα, φλεβίτιδα)
 • Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα

Επιστροφή

MetAnalysis Επιστροφή

Το MetΑnalysis φέρνει την επανάσταση στο χώρο της μέτρησης μεταβολισμού.

Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους τρόπους μέτρησης, το MetAnalysis αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα μέτρησης μεταβολισμού που μετρά ξεχωριστά και με απόλυτη ακρίβεια τον μεταβολισμό του κάθε ανθρώπου.

Βασισμένο στην πλέον προηγμένη τεχνολογία λειτουργικής αξιολόγησης στον κόσμο, το MetAnalysis είναι το πρώτο σύστημα μέτρησης που κάνει χρήση του αέρα που εισπνέουμε και εκπνέουμε.

Έτσι λοιπόν, καθισμένοι σε κατάσταση ηρεμίας, αναπαυτικά σε μια καρέκλα, μετράμε την ποσότητα οξυγόνου που εισπνέετε και του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέετε. .

Με τον τρόπο αυτό, είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε με ακρίβεια και όχι κατά προσέγγιση ή βάση πινάκων, το βασικό μεταβολισμό σας.
Με το MetAnalysis εξασφαλίζουμε ακριβείς μετρήσεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να έχουμε πληρέστερη ανάλυση της κατάστασης του οργανισμού σας. Συνδυάζοντας αυτές τις μετρήσεις με τα αποτελέσματα του Smartest, σχεδιάζουμε αποδοτικότερα τον τρόπο που θα προσαρμόσουμε τη διατροφή στις ανάγκες σας, με σκοπό την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας.

Ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σας, εσείς χάνετε εύκολα και γρήγορα κιλά, χωρίς δίαιτα. Μην αφήνετε, λοιπόν, ένα τόσο σημαντικό θέμα στην τύχη ή σε μετρήσεις κατά προσέγγιση, κάντε τώρα το smartest.

Επιστροφή

LipAnalysis Επιστροφή

Το LipAnalysis αποτελεί καινοτομία στο χώρο της μέτρησης λίπους.

Βασισμένο σε προηγμένη τεχνολογία, το LipAnalysis εγγυάται ακριβείς μετρήσεις επιπέδων λίπους σε κάθε περιοχή του σώματος ξεχωριστά, ακόμη και σε εξαιρετικά προβληματικές ζώνες, όπως στους γλουτούς, την κοιλιά και τα σπλάχνα, μέτρηση ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη καρδιοαγγειακών προβλημάτων.

Επίσης, το LipAnalysis δίνει απάντηση στο μόνιμο πρόβλημα, πολλών ανθρώπων, που είναι η δραματική μείωση του ρυθμού απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια αρκετά στερητικών διαιτών. Το φαινόμενο αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες μετρήσεις επικεντρώνονται στη μέτρηση βάρους, η οποία όμως μπορεί να προέρχεται από απώλεια μυϊκής μάζας και όχι λίπους Όπως είναι φυσικό, η απώλεια μυϊκής μάζας προκαλεί προβλήματα στην υγεία, ενώ, ταυτόχρονα, το ανθυγιεινό λίπος παραμένει στον οργανισμό και εσείς χάνετε την πίστη στον εαυτό σας και την προσπάθειά σας.

Με το LipAnalysis και σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλο τρόπο μέτρησης, γνωρίζουμε με ακρίβεια τις περιοχές εκείνες που η συσσώρευση και εναπόθεση λίπους είναι σε αυξημένα επίπεδα.

Με εργαλείο τη συγκεκριμένη γνώση και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα Smartest και το σύστημα SRS, αποκτούμε το απόλυτο όπλο στην καταπολέμηση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως είναι το τοπικό πάχος σε προβληματικές ζώνες και η κυτταρίτιδα.

Επιστροφή

Discover MyselfUnderstanding MyselfCreating My Wellbeing
Σχετικά με την τροφική δυσανεξία
D.N.A.
F.A.Q.
Contact us
Πιστοποιήσεις Τεχνολογίας
ISO 9001, CE MARK, CB, MEDICAL DEVICE RATING
Designed by Nicead  Powered by eRational S.A.