Smartest Main Logo τροφική δυσανεξία Contact Number site map
Τι είναι το DNAΙστορία του DNAΔιατροφογενετικήDNA Γονιδιακή Διατροφή και Λειτουργικά Τρόφιμα
DNA και Διατροφή

DNA και Διατροφή

Είναι γνωστό εδώ και λίγο καιρό ότι η προσεγμένη διατροφή και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των γονιδίων μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και όταν οι άνθρωποι ακολουθούν την ίδια διατροφή, κάποιοι θα γίνουν υπέρβαροι, κάποιοι θα αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και κάποιοι αλλεργίες, ενώ άλλοι δεν θα πάθουν τίποτα. Τα προσδοκώμενα ωφέλη από την έρευνα αναφορικά με την λειτουργία των γονιδίων περιλαμβάνουν πρόοδο στη δημιουργία θρεπτικών τροφίμων και ειδικών λειτουργικών συστατικών, βέλτιστο διατροφολόγιο για τους ανθρώπους και βελτιωμένες μεθόδους για την πρόληψη πολλών ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Λειτουργικά τρόφιμα για τις ανάγκες του καθενός

Η έρευνα του ανθρώπινου γονιδιώματος θα βοηθήσει να προσδιοριστεί ακριβώς πώς η διατροφή επιδρά στα γονίδιά μας και γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν ποικιλοτρόπως στα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια, αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τροφίμων με συγκεκριμένα διατροφικά αποτελέσματα, σχεδιασμένα να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Τέτοια τρόφιμα, τα οποία περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά που προσφέρουν τη δυνατότητα βελτιωμένης υγείας ή μειωμένου κινδύνου ασθενειών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αποτελεσμάτων ορισμένων γονιδίων και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη μερικών χρόνιων ασθενειών ή προβλημάτων υγείας.

Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς είναι η έρευνα για τη γήρανση και τις ασθένειες. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κατά τουλάχιστον 30-40% σε μερικά ζώα, αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους γίνεται αυτό και η σχετικότητα των αποτελεσμάτων με την ανθρώπινη γήρανση παραμένουν κατά ένα μεγάλο μέρος άγνωστα προς το παρόν. Η ανακάλυψη των τρόπων με τους οποίους ο περιορισμός θερμίδων επιδρά στη λειτουργία των ανθρώπινων γονιδίων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για διατροφικές μεθόδους, οι οποίες θα βοηθήσουν να αυξηθεί η διάρκεια ζωής και να βελτιωθεί η ποιότητα των γηρατειών.

Η γενετική έρευνα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί ορισμένα βακτήρια (παραδείγματος χάριν μερικά βακτήρια του γαλακτικού οξέος), φαίνεται να έχουν ευεργετικές ιδιότητες, όπως βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία και γαστρεντερική (του εντέρου) υγεία. Η καλύτερη κατανόηση των διαφόρων τύπων ευεργετικών βακτηρίων και των τρόπων με τους οποίους ενεργούν στην πεπτική οδό μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο και μερικών τροφογενών ασθενειών, όπως η σαλμονέλωση. Τα αναμενόμενα ωφέλη είναι ασφαλέστερα και πιο θρεπτικά τρόφιμα, με βελτιωμένη γεύση.

Η διαλογή φυτών και μικροοργανισμών θα μπορούσε, επίσης να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων συστατικών με πιθανά οφέλη για την υγεία και να βοηθήσει στον προσδιορισμό των λειτουργικών συστατικών που δρουν όταν απομονώνονται από τα διάφορα τρόφιμα και αυτών που πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε ολόκληρα τρόφιμα. Κατά συνέπεια, στο μέλλον μπορεί να εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ νέα συστατικά και τρόφιμα που ωφελούν την υγεία.

Discover MyselfUnderstanding MyselfCreating My Wellbeing
Σχετικά με την τροφική δυσανεξία
D.N.A.
F.A.Q.
Contact us
Πιστοποιήσεις Τεχνολογίας
ISO 9001, CE MARK, CB, MEDICAL DEVICE RATING
Designed by Nicead  Powered by eRational S.A.